Wereldsteden denken na over regels vakantieverhuur Airbnb

Wereldsteden denken na over regels vakantieverhuur Airbnb

Amsterdam, Parijs, New York en andere wereldsteden hebben de koppen bij elkaar gestoken om na te denken over regulering voor deeleconomiebedrijven. Anno 2016 zijn bedrijven als Airbnb en Uber niet meer weg te denken uit het leven in de grote stad. Regulering is dan ook een logische vervolgstap zodat deeleconomiebedrijven als een volwaardig en legaal onderdeel van de economie worden gezien.

Regels vakantieverhuur Amsterdam

“Als de twintig of dertig van de grootste stedelijke markten ter wereld totaal andere regels hanteren, is dat niet handig voor wie dan ook”, aldus een woordvoerder van New York. Er moet dus worden samengewerkt. Overweldigend succes door bijvoorbeeld vakantieverhuur via Airbnb kan een stad boven het hoofd groeien. Zeker als er geen regulering is. Op deze afbeelding is prachtig de groei van het verhuren via Airbnb in Amsterdam in kaart gebracht. Groei die om regulering vraagt. Voor tijdelijk verhuren Amsterdam werden daarom in 2014 regels opgesteld. Hierdoor is er duidelijkheid voor iedereen: de verhuurder, de toeristen en de gemeente zelf.

De wereldwijde hype in het verhuren via Airbnb

Ook in andere wereldsteden zien we dat het verhuren via Airbnb een enorme hype is. Bijvoorbeeld in Parijs. In onderstaande afbeelding is deze groei duidelijk te zien. Door dit succes stuiten deeleconomiebedrijven op verzet. De gevestigde orde ruikt verandering en het publiek wordt opgejut. Denk maar aan de taxi-industrie en de hotelindustrie: zij zullen nooit meer hetzelfde zijn.

verhuren via Airbnb

vakantieverhuur Airbnb

Het is bekrompen om deze veranderingen tegen te willen houden. De EU raadt die ‘oplossing’ ook ten strengste af en pleit voor regulering. Regels die het tijdelijk verhuren van je eigen woning veel lastiger, of zelfs schier onmogelijk maken, zoals sinds kort in Berlijn het geval is, lijken overigens niet de oplossing. De afbeelding van de hypergroei in Parijs en Amsterdam schreeuwt juist riante mogelijkheden: burgers die verdienen aan het enorme toerisme in hun woongemeente door te verhuren via Airbnb, en spreiding van toeristen door de hele stad in plaats van clustering rondom toeristische hoogtepunten.

Wanneer de wereldsteden gezamenlijk tot overeenstemming komen, is nog niet duidelijk. Een Franse woordvoerder benadrukte dat de overleggen in ieder geval niet ‘anti-innovatie’ zijn. Het is te hopen dat er inderdaad wordt gekeken naar de uitzonderlijke mogelijkheden die de deeleconomie kan bieden aan een grote stad. Alleen dan kan er een eerlijke regulering ontstaan die de onvermijdelijke verandering van onze economie niet in de weg staat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *